Het eerste consult begint met een vraaggesprek. Hierin wordt getracht de klacht te definiëren. Daarnaast zal uitgebreid worden ingegaan op onder andere de medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en leefomstandigheden. Eventueel wordt (in overleg) voor aanvullende informatie contact opgenomen met uw huisarts.
Na het vraaggesprek volgt een onderzoek. Dit bestaat uit klassiek medisch onderzoek gevolgd door het functionele osteopatische onderzoek. Door het actief laten bewegen en palpatie (met hand voelen) van de verschillende lichaamsregio’s wordt een indruk verkregen over het functioneren van het totale lichaam.
Als blijkt dat een osteopatische behandeling geïndiceerd is, wordt een behandelplan opgesteld.
De behandeling loopt uiteen van zachte rek- en ontspanningstechnieken tot soms stevige mobilisaties of manipulaties. Dit op de meest uiteenlopende structuren in het lichaam. Juist de combinatie van technieken op verschillende weefsels en systemen van het lichaam, maakt dat deze vorm van manuele geneeskunde zo effectief is. De techniekkeuze is altijd afhankelijk van de patiënt en het klachtenbeeld. Zoals ook elk mens verschillend is zal ook elke behandeling uniek zijn. Een pasgeborene zal anders benaderd worden dan een sportman/-vrouw.
Osteopathie is een benadering die effectief is in de behandeling van zeer diverse klachten en problemen, zowel bij volwassenen, kinderen en baby’s.
De osteopaat werkt alleen met zijn handen, er wordt geen medicatie voorgeschreven. Naast de manuele benadering kan het zijn dat u ook adviezen krijgt over bijvoorbeeld drink- en eetgewoonten of het doen van bepaalde oefeningen.